SOVE UNDER SPÆDBARNSALDER OG BARNDOM.

Under vorden.

—————

For tre eller fire uger efter fødslen barnet sover mere eller mindre, dag og nat kun vågne til at opfylde krav af sult; ved udløbet af denne gang, men vokser hvert interval af vågenhed længere, således at det sover mindre hyppigt, men i længere perioder ad gangen.

Denne disposition til hvile i de første uger af barnets liv må ikke være blandet sig med; men denne periode at have udløbet, stor pleje er nødvendig for at fremkalde regelmæssighed i sine timer søvn, ellers alt for meget vil blive taget i dagtimerne, og rastløs og forstyrret nætter vil følge. Barnet bør tilpasses vanen at sove midt på dagen, før sin middag, og for omkring to timer, mere eller mindre. Hvis sat til hvile på et senere tidspunkt af dagen, vil det uvægerligt medføre en dårlig nat.

I første omgang barnet skal sove med sine forældre. Den lave temperatur af sin krop og sin lille magt til at generere varme, gør dette nødvendigt. Hvis det skulle ske, men at barnet har forstyrret og urolige nætter, det skal straks blive fjernet til sengen og pleje af en anden kvinde, at være bragt til sin mor på et tidligt tidspunkt om morgenen, med henblik på at blive plejet. Dette er nødvendigt for bevarelsen af moderens sundhed, som gennem søvnløse nætter naturligvis snart ville gale, og barnet vil også lider af den indflydelse, som disse sindssyge sundhed ville have på mælken.

Når en måned eller seks uger er gået, kan barnet, hvis sunde, sove alene i en vugge eller tremmeseng, omhu, det har en selvforsyning af tøj, at de rum, hvor det er placeret er tilstrækkeligt varm, dvs. 60 grader, og placeringen af cot, sig er ikke som at være udsat for strømme af kold luft. Det er hovedsagelig nødvendigt at deltage i disse punkter, da fakultetet til at producere varme, og dermed magt opretholde temperaturen er mindre under søvn end på noget andet tidspunkt, og derfor udsættelse for kulde er især skadevoldende. Det er, men alt for ofte tilfældet, at betændelse i nogle indre organ vil opstå under sådanne omstændigheder, uden den sande kilde til sygdommen nogensinde er mistænkt. Her, men skal en hyppig fejl være bevogtet mod, at dække op spædbarn i sin barneseng med for meget tøj at kaste over sit ansigt musselin lommetørklæde, og sidste af alt, trække gardiner af sengen tæt sammen. Formålet er at holde barnet tilstrækkeligt varm med ren luft; det burde derfor have gratis adgang til sin mund, og atmosfæren i hele rummet bør holdes tilstrækkeligt varmt til at tillade barnet at ånde det frit: om vinteren, derfor, der skal altid være en brand i børnehaven.

Barnet op til to år gamle, i det mindste skulle sove på en fjerseng, af de grunde ovennævnte. Pude, men bør efter den sjette måned gøres af hestehår; for på dette tidspunkt begynder begyndervanskeligheder, og det er meget vigtigt, at lederen skal opbevares køligt.

I barndommen.

—————-

Den tredje eller fjerde år må barnet til at sove en time eller deromkring før sin middag. Efter dette tidspunkt kan det gradvist blive afbrudt; men det skal være huskede, at for hele perioden af barndommen mere søvn er påkrævet end i voksen alder. Barnet, derfor bør sættes til hvile hver aften mellem syv og otte; og hvis det er i sundhed det vil sove trygt indtil den følgende morgen. Ingen bestemt regel, dog kan fastsættes i forhold til antallet af timers søvn at tillades; for man vil kræve mere eller mindre end den anden. Regelmæssighed, tidspunktet for kommer til at hvile er den øverste punkt til at deltage i; tillader ikke at blande sig med det, og derefter kun lade barnet sove uden forstyrrelser, indtil det vågner af sig selv på den følgende morgen, og det vil har haft tilstrækkelig hvile.

Mængden søvn, der er nødvendige for at bevare sundhed varierer afhængigt af tilstanden af kroppen og vaner hos enkelt. Spædbørn passere meget den større del af deres tid i søvn. Børn sover tolv eller fjorten timer. Skoledreng generelt ti. I Ungdom, er en tredje del af de tyve-fire timer tilbragt i søvn. Mens i fremskreden alder, mange ikke bruger mere end fire, fem eller seks timer i søvn.

Det er en grusom ting for en mor at ofre sit barn sundhed at hun kan nyde sin egen forfængelighed, og endnu hvor ofte er dette gjort i forhold til søvn. En aften fest er at samle, og det lille barn er holdt for timer ud over sin erklærede tid til at hvile, at det kan være udstillet, kælet og beundret på Pension. Sin sædvanlige del af søvn er dermed forkortet, og fra den tidligere spænding, hvad lille han få, er brudt og unrefreshing, og han stiger i morgen træt og udmattet.

Når vågen, det bør ikke være tilladt at ligge længere tid i sengen, men bør tilskyndes til at opstå umiddelbart. Dette er den måde at bringe om vane med tidlig rising, som forhindrer mange alvorlige onder som forældre ikke er tilstrækkeligt i live, fremmer både psykiske og kropslige sundhed og af alle vaner siges at være det mest befordrende for lang levetid.

Et barn bør aldrig blive pludselig vækket fra søvn; det ophidser hjernen, quickens handlingen af hjertet, og hvis ofte gentaget, ville føre til alvorlige konsekvenser. Ændring af sover at vågne bør altid ske gradvist.

Bed som barnet nu sover bør være en madras: i denne alder, en fjerseng er altid skadelig for børn; for kroppen, synker dybt ned i sengen, er helt begravet i fjer, og unaturlige graden af varme således produceret slapper og svækker system, især i huden, og gengiver barnet usædvanligt modtagelige aftryk af kulde. Derefter, i stedet for sengen er gjort i morgen så snart forlades, og mens stadig mættet med de natlige udstødning fra kroppen, bed-tøj bør smides over ryggen af stole, madrassen rystet godt op og vinduet kastet åbne for flere timer, således at lejligheden skal være grundigt ventileret. Det er også helt nødvendige ikke at tillade barnet at sove med personer i dårligt helbred, eller der er langt fremme i livet; Hvis det er muligt, skulle det sove alene.

Phillip Russell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back to top